Nieuws overzicht

Vaker een lening voor een auto afgesloten

Consumenten lenen in verhouding steeds vaker voor de aanschaf van een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor Lenen van Geld.nl. De financiële vergelijkingssite onderzocht hiervoor alle geaccepteerde leningaanvragen in de eerste maanden van 2024.

Lees verder

Huizenprijs stijgt hard

De woningprijzen blijven hard stijgen. Het eerste half jaar van 2024 is die stijging van de maanden ervoor nog eens toegenomen. Volgens makelaarsvereniging NVM ligt de prijs van een huis nu 7,2 procent hoger dan aan het begin van dit jaar.

Lees verder

Drukte op hypotheekmarkt neemt toe

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In april, mei en juni van 2024 werden in totaal 120.228 hypotheken aangevraagd, een stijging van 27,7 procent.

Lees verder

Inflatie stijgt naar 3,2 procent in juni

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 3,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. In mei was de inflatie 2,7 procent. Met name de duurdere tabak zorgde voor een stijging van de inflatie.

Lees verder

Spaartegoed loopt op door hogere rente en vakantiegeld

In de maand mei is het totale spaartegoed van Nederlanders naar een record gestegen. Door hogere rentes op spaarrekeningen en de bijschrijving van het vakantiegeld nam het spaartegoed flink toe. Alleen in mei van het coronajaar 2020 werd meer op spaarrekeningen gestort dan in mei van dit jaar.

Lees verder

Europese inflatie daalt, maar stijgt in Nederland

De inflatie in de eurozone is vorige maand licht gedaald. Volgens een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat zakte de inflatie vorige maand naar 2,5 procent. Statistiekbureau CBS meldde dinsdag dat de inflatie in Nederland juist is gestegen.

Lees verder

Iets minder faillissementen in mei

In mei van dit jaar zijn 18 bedrijven minder failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. Dat is een daling van 5 procent. De trend van het aantal faillissementen is wel al ruim 2 jaar stijgend. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn er ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees verder

Vertrouwen in banken, verzekeraars en pensioenfondsen stabiel

Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim 2400 Nederlandse huishoudens.

Lees verder

Begraven het duurst in westen van Nederland

Begraafplaatsen in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn gemiddeld het duurst van heel Nederland. Cremeren kost in Overijssel het meest. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta die de prijzen vergeleek van ruim 1.500 begraafplaatsen en crematoria.

Lees verder

Opstalverzekeringen zijn flink duurder geworden

Sinds 2019 is de gemiddelde premie van een opstalverzekering gestegen met 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek door MoneyView. Voor vrijstaande woningen is de stijging zelfs 50 procent. Gemiddeld betaalt een consument nu 415 euro per jaar aan premie.

Lees verder