Pensioen afbeelding

Pensioen

Al jaren is ons pensioen een belangrijk onderwerp van gesprek. Door de vergrijzing en veranderingen op de arbeidsmarkt staat de betaalbaarheid onder druk. Er zijn daarom nieuwe pensioenregels opgetuigd. Die hebben gevolgen voor uw pensioenopbouw. Hoe is úw financiële situatie als u stopt met werken?

Drie pijlers

Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pijlers: De AOW die u van de overheid krijgt, het pensioen dat u bij uw werkgever opbouwt en de pensioenvoorzieningen die u zelf treft. 

AOW

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:

  • in 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden
  • van 2024 t/m 2027 is de AOW-leeftijd 67 jaar
  • in 2028 is de AOW-leeftijd 67 jaar + 3 maanden

Werkgeverspensioen

Voor het werkgeverspensioen wordt er op uw salaris een pensioenpremie ingehouden. Daarnaast betaalt de werkgever vaak een deel. De inleg wordt door de pensioenuitvoerder belegd om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen. Door de nieuwe pensioenregels wordt het werkgeverspensioen persoonlijker, maar ook onzekerder. Het is daarom belangrijker geworden om de pensioenopbouw goed in de gaten te houden.

Niet alle werkgevers bieden een pensioenregeling. Als u bij uw werkgever niets opbouwt, moet u zelf voor aanvullende pensioeninkomsten zorgen. 

Zelf pensioen verbeteren

U kunt zelf heel wat doen om uw pensioeninkomsten te verbeteren. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals uw leeftijd, uw huidige en vroegere pensioenregelingen, uw hypotheek, uw gezinssituatie en of u bijvoorbeeld spaart of belegt. Wij analyseren uw pensioensituatie en adviseren u over de maatregelen die u kunt treffen om uw pensioen aan te vullen.

Omdat uw pensioen samenhangt met al uw andere financiën, vormt het een belangrijk onderdeel van financiële planning. Met een financieel plan zorgt u voor evenwichtige financiën in alle fasen van uw leven. Dus ook in de periode dat u niet meer werkt.

Overzicht

Voor een overzicht van uw pensioenregelingen bij verschillende werkgevers kunt u terecht op de website mijnpensioenoverzicht.nl